11 november 2019

Een zaterdag met Maarten

Iedere dag krijg ik unieke inkijkjes in mensen levens en ontdek ik de meest liefdevolle gezinnen. Soms lijkt alles happy en fijn, en soms (heel vaak eigenlijk) ontdek en hoor ik een verhaal. Dit is het verhaal van Piet, Marlies en Maarten. 💛

Maarten-15

Maarten komt iedere zaterdag een dagje naar huis. Door zijn zware autisme is dat niet altijd heel gemakkelijk. Maarten rent, vliegt, duikt.. is zo vliegensvlug! Hij heeft routine dingetjes die hij altijd doet. En herhaalt. Handelingen die ik niet altijd begreep, maar dat hoeft ook niet. Ik zag dat Maarten het naar zijn zin had. Dus dan mag hij ontelbaar keren zijn plastic potjes weggooien, aan blaadjes ruiken en sinas zonder label op de fles drinken.

Marlies en Piet kregen deze day in the life reportage cadeau van een vriendin. Die vriendin was niet helemaal zeker van dit cadeau. 'Ze laten bijna nooit foto's maken, ik vind dat zo jammer.. maar wie weet doen ze dat wel omdat ze dat helemaal niet willen?'
We besloten een cadeaubon te maken die ze gewoon kon geven en nog niet hoefde af te rekenen zodat Marlies eerst eerlijk kon zeggen als ze het niet wilde.
Maar daar was geen sprake van. Marlies appte de dag er na direct dat ze het een geweldig cadeau vond en onwijs uitkeek naar een reportage.


Maarten-47


Maar stiekem was het ook een beetje spannend. Hoe zou Maarten op mij gaan reageren? Wat als het regent? Maarten is echt een buitenmens. Inmiddels weet ik dat maar één gedachte helpt: 'we zien wel'.
Ik kreeg wat info over Maarten, ik denk dat Marlies niet wilde dat ik zou schrikken. Maar ik heb al zoveel mooie mensen mogen ontmoeten, allemaal verschillend en al zoveel dingen gezien. Ik schrik niet meer zo snel.
Geraakt word ik gelukkig nog wel. En zo raakte ook Maarten mij.
Vanaf het moment dat ik binnenkwam ben ik eigenlijk gewoon door hem genegeerd. En dat is zeker niet negatief. Ik had daardoor juist het idee dat hij het wel prima vond dat ik er bij was. Hij liet me ontzettend dichtbij, veel dichterbij dan de meeste personen voor de camera doen. Ik mocht echt letterlijk al-les. Naast hem op de grond zitten terwijl hij de blaadjes op ruimde en mijn camera bijna tegen zijn gezicht aan? Geen probleem. Ik moest alleen snel zijn, want Maarten rent, vliegt, duikt en alles met vaak een glimlach op zijn gezicht.
Omdat Maarten zo snel is, was het heel lastig hem te vangen. Ik wilde zo graag de connectie tussen hem en zijn ouders fotograferen. En dus vroeg ik (bij hoge uitzondering) of ze wel even wilden poseren. Iets waarvan we geen idee hadden of dat zou lukken.
Ik moet zeggen, poseren is eigenlijk een te groot woord. Ik vroeg of Maarten héél even bij zijn ouders wilde gaan staan, en liet Marlies en Piet dit proberen te regelen. En dat lukte! Volgens mij had hij stiekem dondersgoed door wat voor een plezier hij daar zijn ouders mee zou doen..
Ik denk dat hij er nog geen halve minuut gestaan heeft, maar het gaf mij meer dan genoeg tijd om de liefde tussen hen drie samen te leggen. Gewoon een gezinsfotootje.. gewoon..
Zo maakte ik een fotoverslag van zo'n zaterdag met Maarten. Wat voor hen al gewoon normaal is geworden, maar eigenlijk onwijs bijzonder is. Ik hoop dat Marlies en Piet de lach terugzien op het gezicht van hun Maarten en dan weten waar ze het allemaal voor doen. En dat ze het harstikke goed doen. 💙
Een uniek document als herinnering, voor nu, voor later, voor altijd.


Maarten-1
Maarten-4
Maarten-18
Maarten-20
Maarten-30
Maarten-41
Maarten-49
Maarten-52
Maarten-67
Maarten-69
Maarten-78

Recensies


Bart, Daphne & Sven

★ ★ ★ ★ ★

Wat zijn ze moooooooi!! Superblij mee! Fijne, échte foto's, met écht plezier, en je hebt de momentjes zeker weten te vinden! De shoot was in t begin heel even wennen, we zaten toch een beetje op aanwijzingen te wachten denk ik, maar daar waren we gelukkig vrij snel overheen. Grappig om te merken dat we op een gegeven moment echt niet meer bezig waren met dat er foto's gemaakt werden, en dat ook Sven er totaal niet van opkeek wat je allemaal aan t doen was. Ik zou je graag een tip willen meegeven, maar kan zo echt even niks bedenken. Complimenten heb ik wel voor je: top dat je altijd voor een ontspannen sfeer weet te zorgen, zodat Sven jouw aanwezigheid eigenlijk meteen prima vond, en Bart ook relaxed op de foto's staat. En je foto's zijn zó mooi! :)

Marlon Monden

★ ★ ★ ★ ★

Wij hebben inmiddels al meerdere shoots bij Malou gedaan en het was altijd een feestje. Ze stelt je op je gemak en laat je gewoon lol hebben met elkaar en dat zie je op alle foto’s; echt plezier!